SVT2 om Rayonfabriken i Vålberg

Sverige!
Veckomagasin som speglar, granskar och kommenterar aktuella händelser och fenomen i kulturlivet. Del 10 av 19. Bo Sundström, sångare i Bo Kaspers orkester gästar Sverige! Aktuell med ny skiva med tonsatta kärleksdikter av Pär Lagerkvist som han framför tillsammans med Frida Öhrn. Rayon, det första svenska syntetmaterialet, tillverkat på Svenska Rayonfabriken i Vålberg i Värmland, har nu blivit poesi. Och möt en av Sveriges främsta koreografer, Lena Josefsson som kombinerar Afrika och den svenska förorten i sin dans. Programledare: Ann-Marie Rauer. * Från 21/10 i SVT2 * Textat sid. 299


Mer om Rayon på:
http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=92&lang=

Ytterst intressant måste jag säga.
Själv har jag åkt förbi denna fabrik i princip varje dag under hela min uppväxt, men inte vetat någonting alls om den.
Intressant att se ett reportage om den i SVT. Vem hade kunnat förstå att det var en cellulosafabrik? Eller är det bara jag som är så efter? Kul att läsa lite om den på sidan jag länkat till ovan också.
Nu ska här allmänbildas lite, så jag Googlar Rayon.




Alla bilder hämtade från ovan nämnda hemsida


___________________________________________________________________________________

Update!

Svenska Rayon


Wikipedia
Svenska Rayon-aktiebolaget var ett
svenskt företag vars verksamhet startade i Vålberg 1942. Kooperativa förbundet (KF) anlade då en fabrik för tillverkning av viskos. Syftet med fabriken var att skapa en inhemsk produktion av syntetmaterial eftersom landet under andra världskriget var avspärrat och utrikeshandeln var starkt begränsad. Vid anläggningen tillverkades först rayonsilke och senare även rayoncord för användning i bildäck. KF kom att äga hälften av bolaget och privata intressen ägde resten. Staten garanterade driften med hjälp av beställningar till företaget. Under hela anläggningens drift var arbetsmiljön dålig och personalomsättningen var därför hög. 1959 köpte KF ut de andra intressenterna och efter att ha diskuterat olika alternativ, bland annat samgående eller försäljning, byggde man 1966 en nylonfabrik intill rayonfabriken. Genom detta förfarande hoppades man få kontroll över den svenska marknaden. Företaget hade som flest anställda, cirka 1 500 personer, i mitten av 1960-talet, men den internationella konkurrensen var svår och 1975 lade man ner satsningen på nylontillverkning. Samma år stoppades tillverkningen av rayoncord eftersom däcktillverkarna gick över till stålcord istället för textilcord. 1976 var antalet anställda cirka 800. 1977 var företaget nästan konkursmässigt, men Överstyrelsen för ekonomiskt försvar gick in och tills vidare garanterade fortsatt drift. Driften minskade dock gradvis och i slutet av 1980-talet hade fabriken cirka 300 anställda. KF sålde fabriken och 1993 tog företaget Hebi Health Care över med hjälp av Refaat El-Sayed. 2003 lades den sista delen av verksamheten ned.









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0